עריכת צוואה היא צעד הכרחי שמעיד על אחריות אישית ומחויבות כלפי בני המשפחה. בהעדר צוואה חוקית הסדרת העיזבון לאחר לכתכם תהיה מורכבת וממושכת. צוואה נוטריונית היא למעשה סוג של צוואה בפני רשות. חוק הירושה בישראל קובע שאפשר לקבוע צוואה אל מול גורמים שמייצגים את הרשויות (שופט, רשם, הרשם לענייני ירושה, חבר בית דין רבני). ההליך מחייב צוואה בכתב ואינו דורש שני עדים. קיימת חובת נוכחות במקום של בעל התפקיד שמייצג את הרשות. הנוטריון נחשב "רשות" ובהתאם ניתן לערוך בפניו צוואה. צוואות בפני רשות בישראל נערכות ברובן אל מול נוטריונים.
כיצד מתבצע ההליך?
קביעת צוואה נוטריונית (צוואה בפני רשות) דורשת הגשה של הדברים בכתב או אמירתם בעל פה. הנוטריון עורך את הדברים, מעלה אותם על הכתב, מקריא את כל הסעיפים במלואם, מקבל את האישור של בעל הצוואה, חותם עליה עם חותמת הנוטריון שלו ומוסר את הצוואה לבעליה. צוואה שנערכה בפני נוטריון תהיה כמעט בלתי אפשרית לביטול או ערעור על ידי היורשים. חשוב לציין שעריכת צוואה נוטריונית אינה מחייבת אתכם בשני עדים. האישור של הנוטריון מספיק למתן תוקף חוקי לצוואה.
צוואה נוטריונית אצל עו"ד ירושות
כל נוטריון הוא בראש ובראשונה עורך דין וותיק ומנוסה. בבואנו לבחור נוטריון לטובת עריכת צוואה נוטריונית ניתן עדיפות לבעלי ניסיון ספציפי בתחום. נוטריון עם רזומה של עו"ד ירושות מצליח יידע לייעץ ולזהות את הנקודות הבעייתיות. ההחלטה שלכם ללוות את התהליך עם נוטריון שהוא עו"ד צוואות עשויה לחסוך ליורשים שלכם סכסוכים, קשיים ולא מעט כסף. עו"ד נדל"ן רוני חרמון הוא נוטריון שמתמחה בעריכת צוואות וטיפול בירושות.
דגשים בחוק לעריכת צוואה נוטריונית
- על בעל הצוואה להציג תעודה מזהה ציבורית.
- הנוטריון נדרש לוודא שהחתימה על הצוואה נעשית מרצון חופשי.
- יש לנוטריון חובה חוקית לסרב לערוך צוואה במקרים בהם נראה שבעל הצוואה אינו מבין את משמעות הדברים במלואם או אינו כשיר.
- חל איסור על הנוטריון לערוך צוואות לקרובי משפחתו.
- בהתאם לצורך יש לתרגם את הצוואה לשפת האם של בעליה.