פרויקטים של התחדשות עירונית, מתבצעים לרוב בבניינים משותפים, ולכן נקבע בסעיף 2 לחוק פינוי בינוי כי יש צורך בהסכמת רוב מיוחס של הדיירים לביצוע הפרויקט.
מהו רוב מיוחס?
רוב מיוחס הינו רוב של 80% מבעלי הדירות בבניין או במתחם המגורים. כאשר 80% מהדיירים מעוניינים בביצוע פרויקט ההתחדשות העירונית, ו 20% או פחות מתנגדים לביצוע. במסגרת זכויות דיירים בפינוי בינוי, קיימת להם זכות להתנגד אם מתקיימת אחת מהסיבות הבאות:
-אם העיסקה אינה בעלת כדאיות כלכלית עבור הדייר המתנגד.
-אם לא הוצעו לדייר מגורים חלופיים ממומנים על ידי הגורם היזמי בעת ביצוע הפרויקט.
-אם המגורים החלופיים שהוצעו אינם מתאימים לדייר בשל מגבלות כלשהן, גופניות או נפשיות.
-לא קיימות בטוחות או בטוחות הולמות לעסקה. קיימות נסיבות אישיות מיוחדות אשר לפיהן העסקה אינה אפשרית לגביו.
תנאים אלה הם לגבי דיירים אשר גילם בעת חתימת ההסכם היה מתחת ל 75, מעל גיל זה קיימים דגשים מיוחדים בחוק המתייחסים לבעל דירה קשיש.
זכויות הדיירים לפינוי דייר סרבן
במקרה של סירוב דייר לביצוע פרויקט תמ"א 38 או פינוי בינוי, מומלץ לפנות לעו"ד תמ"א 38, אשר ידאג לזכויות הדיירים. אם הסירוב של הדייר אינו עומד בתנאים שצוינו לעיל, ידאג עו"ד המתמחה בנדל"ן בכלל ובליווי משפטי לפרויקטים של התחדשות עירונית בפרט, לאינטרסים של הדיירים המהווים רוב מיוחס. הדאגה לאינטרסים של רוב הדיירים המעוניינים לקדם את הפרויקט הרלוונטי, תתבטא בין היתר, בשני מישורים משפטיים עיקריים: נקיטת הליך תביעה כנגד הדייר הסרבן, שתוביל לאכיפה של הסכם ההתקשרות עם היזם, וכן תביעה למתן פיצויים לדיירים לחלופין.
תביעת נזיקין
ניתן במקרה זה לפנות לבית המשפט בתביעת נזיקין, בגין הנזק הנגרם לדיירים עקב אי ביצוע עסקת ההתחדשות העירונית, בית המשפט עשוי לקבוע כי הדייר הסרבן חייב בתשלום פיצויים בגין הנזק לדיירים קביעת גובה תשלום הפיצוי נשען על פרמטרים כגון גובה הנזק שנגרם לבעלי הדירות, יכולת התשלום של בעל הדירה הסרבן, ונסיבות העסקה.
פינוי הדייר הסרבן
עו"ד תמ"א 38 או עו"ד פינוי בינוי המייצג את הדיירים, יפעל מול בית המשפט לפינוי דייר סרבן וביצוע הפרויקט למרות התנגדותו.